Het stadsbestuur besliste om na het schooljaar 2013-2014 de werking van stedelijke freinetschool ‘De Steltloper’ stopzetten. Dinsdagavond 28 mei bracht het bestuur leerkrachten en ouders persoonlijk op de hoogte. Na reacties van ouders en leerkrachten ging het bestuur akkoord om de mogelijkheden voor ‘De Steltloper’ opnieuw te bekijken in een werkgroep.

In 2001 werd in Oosterlo stedelijke freinetschool ‘ De steltloper’ opgericht. Het gewone basisonderwijs in Oosterlo kende een dalend leerlingenaantal, daarom koos het toenmalig schoolbestuur voor een specifiek aanbod van freinetonderwijs met een regionale aantrekkingskracht.

De Steltloper, onderdeel van stedelijke basisschool Geel-Zuid en van de scholengemeenschap ‘stedelijk onderwijs Geel, wordt gesubsidieerd door het ministerie van onderwijs. De school kreeg de opdracht om binnen de tien jaar zelfstandig te kunnen opereren met de beschikbare subsidies. Ondanks de waardevolle werking en een enthousiast team van leerkrachten slaagde de school er niet in om zelfbedruipend te functioneren.

Het stadsbestuur nam in samenspraak met het schoolbestuur de moeilijke beslissing om na dit schooljaar nog slechts één schooljaar 2013-2014 verder te gaan met de werking van stedelijke freinetschool ‘ De Steltloper’. De moeilijke financiële situatie en de aanwezigheid van twee andere aanbieders van methode-onderwijs in Geel, zette het bestuur aan om deze beslissing te nemen.

Het bestuur bracht dinsdagavond 28 mei 2013 de personeelsleden en de betrokken ouders persoonlijk op de hoogte. Na reacties van ouders en personeel besliste burgemeester Vera Celis en schepen Griet Verhesen om het dossier opnieuw te bespreken op het schepencollege van maandag 3 juni. Nadien wordt een werkgroep opgericht met ouders, leerkrachten, directie en schoolbestuur om de mogelijkheden te bekijken.